Speciaal Bier

De BOK is los!

Oktober is bokbiermaand, ook bij Et-Vinum

Leute Bok
Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwd in 1927. De bok en de hopperank in het logo verwijzen naar de bokken van de toenmalige brouwerij-boerderij en de aanpalende hoppevelden. Samen met het stopzetten van de landbouwactiviteit verdween helaas ook Leute Bokbier en het werd pas in 1997 opnieuw geproduceerd.

LEUTE BOKBIER verenigt al het goede van vroeger en de kennis van heden. LEUTE BOKBIER is een donkerrood zwaar bier van hoge gisting dat nagist op de fles of het vat. Het heeft een zeer aromatische smaak, niet te uitgesproken zoet maar vol en mild in de mond.

Opvallende kanttekening: bij dit bier hoort een speciaal tuimelglas met houten voetje. Na het degusteren van enkele Leutebokjes wordt het wel eens wat lastiger om het glas in het voetje te mikken.

De actie voor dit bier: 4-pack voor € 5,99 en 4-packs voor € 10,-
U ontvangt bij 3 kratten 6 gratis glazen.

Kruijens Kracht Bok

Even het verhaal van Kruijens Kracht vooraf:
De brouwerij bestaat niet meer, maar de herinnering aan de Nieuwstadter brouwersfamilie Kruijen is nog altijd springlevend. In het collectieve geheugen van Nieuwstadt bestaat één locale brouwerij met naam en faam en dat was Kruijen.

Het karakteristieke pand staat naast de Geleenbeek en is nog steeds in bezit van de familie. De bieren van brouwersfamilie Kruijen waren in trek in Limburg. Anders dan veel andere kleine brouwerijen overstegen de roem en smaak van de Nieuwstadtse brouwsels het lokaal niveau. In de ruim 150 jaar van zijn bestaan kende brouwerij Kruijen een bloeiend bestaan. Dat valt op te maken uit het kasboek van 1898, een van de weinige tastbare overblijfselen van de brouwerij.

Heemkundige Jo Verkuijlen diepte enkele opmerkelijke feiten over de bloei van de brouwerij op uit dit kasboek. Zij illustreren niet alleen de omvang van de brouwerij, maar ook de (boeren)slimheid van de brouwersfamilie Kruijen. Ze maakten goed verkopend bier, waarvoor ze zelfs jarenlang hop uit
Neurenberg, een van de Duitse bierhoofdsteden, lieten komen. Maar ze kochten ook landerijen aan en verpachtten grond. Ze leenden ook geld aan anderen uit. En ze ruilden bier tegen sigaren.

Bidden en zingen maakt dorstig. Op 13 december 1910 kregen de ‘Eerwaarde zusters ursulinen uit Echt’ 1000 liter bier geleverd. Een half jaar later reed er vanuit brouwerij Kruijen in Nieuwstadt weer een wagen met 1000 liter naar de Echter nonnen. En amper vier maanden erna wéér een met
opnieuw 1000 liter. Lollige boel zal het daar in het klooster zijn geweest. De nonnen deden niet onder voor de schutters van Sint Jan uit Nieuwstadt, die ook graag een glas ‘Kruijens’ achterover sloegen. Zelfs de heren in Maastricht dronken het bier van de Nieuwstadse brouwers. Toch legde de in 1785 gestarte brouwerij in 1941 het loodje. De opkomst van het populaire laaggistende pilsbier, dat veel investeringen vergde van brouwerijen, en de daarmee gepaard gaande schaalvergroting in de biermarkt braken de Kruijens op. Bovendien kwam Nieuwstadt in de frontlinie te liggen in de Tweede Wereldoorlog.

Kruijens Kracht is het derde bier dat in opdracht van slijterij WerVin gebrouwen wordt door de Muifelbrouwerij. Twee van de bieren zijn vernoemd naar voormalige Nieuwstadtse brouwerijen Lumens en Kruijen. Daarmee blijft een stukje geschiedenis van dit mooie kerkdorp bewaard voor de huidige en toekomstige generatie bierdrinkers.

In 2012 wordt Kruijens Kracht door de bezoekers van de site bierblog.nl gekozen tot lekkerste nieuwe  bier van 2012.

Bok
Elk jaar komt er ook een Bok-versie van dit heerlijke bier uit, waarvoor elk jaar door iemand anders het etiket wordt ontworpen. Op het etiket van dit jaar prijkt een prachtige aquarel van huize Witham, een karakteristiek monument in Nieuwstadt. Het bier wordt gebrouwen door de Muifelbrouwerij in Oss. De Muifelbrouwerij heeft inmiddels al meer grote prijzen gewonnen: Zo werd zijn Ossebok vorig jaar uitgeroepen tot Beste Bockbier van Nederland en Zuster Agatha werd uitgeroepen tot lekkerste bier van Brabant in 2015. Een serieus goede brouwer dus, die man van de Muifelbrouwerij!

Muifelbrouwerij is gevestigd in Oss, Noord-Brabant en heeft als missie het ontwikkelen, produceren en verkopen van smakelijke en bijzondere speciaalbieren. Dat doen we al sinds 2007, dus dit jaar vieren ze hun 10-jarig bestaan! De naam komt uit een samentrekking van Megen en Duivel. In het stadje Megen is de Muifelbrouwerij geboren in 2002 als hobbybrouwerij waar een Duvel-achtig bier al snel door het leven ging als een Muifel. Het logo van de brouwerij is een van de Megense karakteristieke gevels. Muifelbrouwerij is nog steeds een huurbrouwerij dus heeft nog geen eigen productieketels maar in het pand op de Vikingenweg 5 gaat in de loop van 2017 een brouwinstallatie geplaatst worden zodat ze hun eigen bieren zelf kunnen brouwen.

Met deze bok heeft u dus wel een heel exclusief bier in huis voor uw klanten! En alleen te verkrijgen
bij de Proud Members van Et Vinum!